Lördag 4/1

Spännande äventyr idag. Vi skulle paddla kajak och se ”the split apple rock”. Barnen har ju aldrig paddlat kajak förut, så de var fulla av förväntan. Det blev en ovanligt tidig start på dagen så vi fick för ovanlighetens skull ställa en klocka. På vägentill Kaiteriteri, där vi skulle paddla, tog vi upp en liftare. En italienare som hade varit ute och rest i två och ett halvt år och nu försökte samla ihop pengar för att ta sig till Indien. Spännande! Ibland blir jag lite avundsjuk på de där 20/25-åringarna som kan göra lite som de själva vill och ta dagen lite mer som den kommer. Det finns ju så mycket spännande att se och göra!

På den fantastiskt fina stranden i Kaiteriteri träffade vi våra kajakguider för dagen och efter lite säkerhetsgenomgång och annan information satte vi oss i kajakerna och paddlade iväg. Det var rejäla vågor, men det gick toppenfint. Både Uno och Nanna klarade paddlandet mycket bra. Nanna var först lite rädd, men då Jonas berättade att han hade paddlat många gånger blev hon lugnad och kunde njuta av turen.När vi kommit en bit frågade Jonas guiden om hon trodde att vi skulle få se en säl. Hon trodde inte det, eftersom de oftast håller sig i grupp på en ö lite längre norrut. Knappt hade hon sagt det förrän hon såg en säl 😁 Den låg på en sten vid strandkanten och verkade vila sig. När vi kom närmare ville den visa upp sig lite och tog en liten ”promenad” på stenarna och la sig sedan och tittade på oss. Förmodligen var det en ung hanne som inte hade lyckats så bra med honorna och fått stryk av någon äldre hanne. Han hade gett sig av från de andra för att slicka såren, helt enkelt. Vi fortsatte en bit till och kom fram till ”the split apple rock”.Guiden berättade historien om de två gudarna, guden över havet och guden över land, som hade bråkat om vem som skulle få ägget och därmed kunna härska över hela världen. Guden över havet menade att det tillhörde honom eftersom det vid högvatten låg i vattnet. Guden över landet menade att det tillhörde honom eftersom det låg på land vid lågvatten. De började bråka och det hela slutade med att havsguden råkade kasta en yxa av jade på stenen istället för på den andra guden. Ägget delades och all kraft gick upp i himlen. Det gröna i jadeyxan spred sig i vattnet som nu är grönblått. Efter denna kamp insåg gudarna att det var fånigt att bråka om makt. De blev sams och beskyddar nu NZ tillsammans.På väg tillbaka till Kaiteriteri stannade vi på en strand och fikade. Här är så fantastiskt vackert! Uno tyckte att jag svängde lite dåligt i kajaken så vi bytte barn på väg tillbaka. Nanna var dock trött i armarna så det var mest jag som fick paddla 😊

Efter lite mathandling åkte vi till campingen och käkade lunch – BLT och mogen avokado. Vi har verkligen frossat i avokado här. De är helt perfekta och odlas här så man kan få dem i alla olika mognadsgrad. Vi hann med en liten runda till stranden på eftermiddagen. Det var skönt att bara ta det lugnt och barnen hittar alltid något att pyssla med då vi är där. Nanna fortsatte göra hus till krabborna.På kvällen satt vi i en soffa utomhus och tittade på ”Sagan om de två tornen”. Mysigt!