Tisdag 24/12 – julafton

Jag väckte barnen med lite julsånger. Vi sover alla riktigt bra i vårt tält och det är inte alltid lätt att ta sig upp på morgonen. Det är mysigt att ligga och lyssna på fåglarna som kvittrar, men i dag hade vi en ganska lång bilfärd framför oss så vi behövde komma iväg i rimlig tid. Frukosten denna julafton kunde vi äta utomhus i solen.

Vår plan var att köra söderut via västkusten för att komma igenom kauriskogarna. På snirkliga vägar kom vi till Narrow där vi kunde ta en färja över till Rawene för att komma över floden Hokianga. Eftersom vi kom fram strax efter en färja hade gått fick vi vänta en stund på nästa. Uno började bli hungrig och vi fick hitta en nödlösningslunch i en liten food truck vid färjan. Det blev en friterad hot dog på pinne. Ingen smaksensation direkt 😁

Då vi kört igenom Rawene började det bli riktigt kringelikrokiga vägar igen och mycket uppför och nerför. Barnen hängde med från baksätet och räknade sekunder mellan höger- och vänsterkurvorna. Efter en stund kom vi in i kauriskogen, en riktig nyazeeländsk regnskog med massa stora ormbunksträd blandat med enorma kauriträd och buskar där kiwifåglarna gillar att hålla till.

Vi stannade på två platser för att vandra in i skogen och se riktigt mäktiga träd.

Man måste rengöra sina skor ordentligt och endast hålla sig på utmärkta stigar då man besöker kauriskogen, eftersom trädens rötter är oerhört känsliga för okända bakterier som kan fastna i skosulorna. Tyvärr har många stora träd dött på grund av att man har varit oaktsam, men nu gör man allt för att informera för att minska risken för att fler träd ska drabbas av sjukdomar.

Eftersom många affärer, restauranger och turistattraktioner är stängda på juldagen fick vi stanna till i en liten stad för att köpa på oss lite mat inför morgondagen. Vi hittade en restaurang i närheten av vårt BnB där vi bokade bord så att vi skulle kunna få någon typ av julmiddag.

Vid 18-tiden var vi framme i Sandspit där vi hade bokat ett rum för natten. Det var ett rum med en makalös utsikt.

Vi tog bilen till Matakana där vi bokat bord på ”the village pub”. Ett jättemysigt ställe där vi alla var väldigt nöjda med våra beställningar. Någon riktig julkänsla infann sig inte riktigt, men det var en väldigt mysig kväll. Barnen fick sina julklappar – tre äventyr på denna resa.

Barnens reaktion efter ”julklappsutdelning”

Tillbaka på vårt rum festade vi med underbart mogen mango, jordgubbar och blåbär. Barnen hade fixat fina julklappar till oss och verkade nästan lika förtjusta i att ge bort dem som att få sina egna. Härligt!