Torsdag 9/1

Idag hade vi ingen lång biltur innan vi stannade till i Otorohanga för att kika på kiwi-fåglar.

Vi såg fyra olika kiwi-fåglar även om de inte var helt lätta att få syn på. De är ju aktiva på natten så alla inhägnader med kiwi var endast sparsamt upplysta, ungefär som att månen lyste lite. De ser så fantastiskt häftiga ut med sin långa näbb och fjädrar som mer ser ut som päls.

Där fanns även andra fåglar som är specifika för NZ, t.ex. tui, kea och kaka. Vi såg även reptiler som gecko och tuatara. Tuataran tillhör en art reptiler som dog ut för ca 60 miljoner år sedan, vilket gör tuataran till en sorts levande fossil. Den kan bli 100 år gammal. Tyvärr är de, som många andra inhemska arter, hotade av inplanterade däggdjur som råttor och possum. Dessa ”pests” bekämpas hårt här och de har förmodligen världens bästa och mest effektiva rått- och possumfällor här i landet. Att det finns många possum ser man på vägarna eftersom det är tätt mellan överkörda djur.

Efter kiwisarna åt vi lunch innan vi fortsatte resan mot Hamilton där vi bokat hotellrum två nätter. Vi tog en liten promenad i stan efter att vi checkat in och åt middag på en mongolian barbeque. Barnen var väldigt nöjda! På väg tillbaka till hotellet läste vi att det var i denna stad som man först uppförde ”Little Rocky Horror Picture Show”. Vi fick försöka förklara för barnen vad det var, vilket visade sig vara en utmaning.